Behøver man som mindre virksomhed at bruge 200.000 kr. på reklamefilm på TV2, for at lave effektiv reklame og markedsføring, når man kan lave mini videoreklamer på Google og Facebook for få tusinde kroner?
Stiller man ovennævnte retoriske spørgsmål til den ansvarlige for markedsføringen i en mindre virksomhed, så vil reklame til flere hundrede tusinde kroner, nok blive kategoriseret som en utopi, og markedsførings der er forbeholdt de store multinationale brands. Men, det vil være dumt ikke at anvende levende billeder i sin markedsføring, når de nu fanger og fastholder opmærksomheden så effektivt. Og det kan gøres for et væsentligt mindre beløb end det koster eksempelvis Fleggaard at købe Casper Christensen som hovedperson til sine YouTube reklamer, eller udgifterne til produktion af Momondos prisvindende The DNA Journey.
Vi er mange der er vokset op med de klassiske (og ret irriterende …) TV 2 reklameblokke, der i mange år var det eneste alternativ til den klassiske biografreklame. Det er ikke overraskende en dyr form for reklame, og ser man nysgerrigt på priserne som TV 2 oplyser på deres hjemmeside, så koster ”30 sekunders spot i en reklameblok estimeret til 425.000 Eksponeringer (18+) i tidsrummet kl. 17.00 til 23.00 i oktober 2022, 425.000 x 104/1.000 = kr. 44.200,-.”
Det er mange penge, og prisen er sikkert fra den lave ende af TV 2s prisskala. Med tanke på at TV 2 samtidig ikke, på samme måde som Google og Facebook, kan indsamle data hvem der rent faktisk har set reklamen, efterlader det annoncørerne med en del kreativt gætværk på den reelle effekt af deres investering.
Men udover prisen på tv-reklame, er der også udfordringer hos reklamebureauerne der skal stå for selve reklamefilmene. I lidt ældre men stadig relevant artikel i Dansk Markedsføring oplyser 99% af de adspurgte annoncører, at reklamebureauerne ofte har en udfordring med forståelse af deres kunders forretningsmodeller, mod et uforholdsmæssigt stort fokus på den kreative udformning af reklamefilmene. Bureauerne er med andre ord ikke i stand til at skabe en tydelig sammenhæng mellem den kreative reklamefilm, og det endelige salg.
Dette er mange nye digitale bureauer til gengæld gode til, og de formår at skabe en lige linje mellem online reklamekampagner på Google, YouTube og Facebook, der målbart dokumenterer om reklamen har nået og konverteret målgruppen til kunder. De digitale bureauer er ofte godt indsat i de forskellige målgruppers online brugermønstre, og kender de digitale platforme ned i detaljen. Samtidig formår de dygtige digitale konsulent bureauer at skabe kampagner, der som spindelvævsnet opfanger den potentielle kunde på de mange online touch points som nettet tilbyder, og hvis du er blevet ”forfulgt” rundt på diverse internetsider af en reklame for den ”samme røde trøje”, så ved du hvad jeg taler om.
Udgangspunktet for en effektiv reklame, er naturligvis at den vises for en interesseret målgruppe, og personligt vil jeg se sandsynligvis bruge mere tid på en reklame for kitesurfingudstyr end en videoreklame for Gucci dametasker. Som annoncør skal man derfor kende sin målgruppe og dens interesser, for at målrette sine annonceværktøjer rigtigt i Facebook Adsmanager og Google AdWords.
En af de største udfordringer for en succesfuld videoreklame ligger i opbygningen af videoen. Hvor reklamer på de kommercielle Tv-kanaler ofte bliver set fra start til slut, fordi vi er for dovne til at zappe videre eller sidder midt i en spændende film, har seerne på Facebook og YouTube slet ikke den samme tålmodighed. Musen bruges flittigt til at klikke væk fra reklamerne, og det stiller krav til reklamens udformning. Til at beskrive hvor hurtigt vi er væk fra videoerne der keder os, så ser Facebookbrugerne i gennemsnit kun 10 sekunder af organiske (ikke kommercielle) videoer, og på YouTube klør det i pegefingeren for at klikke væk fra pre-roll reklamernes obligatoriske 5-6 sekunder.
Det kan lyde som ekstremt dårlige odds for videomarkedsføringen, og det får sikkert også den dygtige kreative videoproducent til at vende det hvide ud af øjnene, men vil man lave markedsføring på de store sociale medier og YouTube, så må man forstå at spillereglerne er anderledes på nettet end på TV og i biografen.
Dygtige YouTube producenter som amerikanske Derral Eves anvender en succesfuld formular, som man kan lade sig inspirere af i sine videoproduktioner, og den matcher også YouTubes anbefalinger for opbygningen af en effektiv reklamevideo. Formularen kan også anvendes til videoreklamer på Facebook.
Eksemplerne på reklamevideoerne herover fra Say it With a Sock og SAM.ai følger flere af punkterne fra Derral Eves skabelon.
Det er vigtigt at understrege, at punkterne ikke skal følges kronologisk, men skal betragtes som vigtige ingredienser i reklamen.
God fornøjelse med din videomarkedsføring