20 vigtige videotrends i 2019

Hvis du anvender video til reklame og kommunikation, så ved du, at mediet er i rivende udvikling både i form af formater og publiceringsmuligheder. I denne artikel får du Mund zu Mund Medias bud på 20 videotendenser og muligheder, du bør forholde dig til i 2019. Udgangspunktet for effektiv anvendelse af videomarketing er selvfølgelig godt og relevant indhold, så lad os starte med det mest basale, nemlig videostrategi, videoens indhold, udgivelsesfrekvens, dataanalyse og videoannoncering.
20 videotendenser og muligheder, du bør forholde dig til i 2019.

1. Videostrategi

Ordet strategi kan let lyde som et slidt buzzword, men er basalt set din langsigtede plan for, hvordan du bruger video i reklame og kommunikation. Samtidig er det vigtigt at huske, at dine videoer indgår som et naturligt delelement i din kommunikationsplan eller marketingsmix. Hav derfor styr på dine videoers hvad (hvad er det overordnet tema for videoerne?), hvorfor (hvilket behov dækker man hos målgruppen?) og hvordan (hvordan vil du præsentere budskaberne?).[VLS2] På denne måde ved du altid, hvad vil du sige til hvem, og hvad skal de gøre, når de har set din(-e) video (-er). Videoproduktion videoreklame strategi

2. Godt indhold

Uanset om du publicerer til Facebook, LinkedIn eller YouTube, så  bør dine videoer være relevante, hjælpsomme og gerne underholdende for din målgruppe. Det er din målgruppes behov og interesser, der bør være retningspil for videoernes indhold, og ikke lovprisninger af fortræffelighederne ved ens produkt. En midaldrende kvinde fra provinsen bliver ikke fanget af den samme type video som en skateboardsinteresseret teenagedreng med Snapchat som sit foretrukne medie.

3. Dataanalyse

YouTube analytics, Google analytics, Facebook insights og Facebook analytics er uundværlige værktøjer, der kan fortælle dig meget om dine videoers præstationer.  Som moderne marketingsperson bør man have en basal viden om disse værktøjer, og Facebook insights og YouTube Analytics er et godt sted at starte, da du får relativ overskuelig information om dine videoers præstationer.

4. Regelmæssige publicering.

Regelmæssighed i udgivelserne er helt afgørende for at seerne vender tilbage til din kanal, Facebookside etc. Uregelmæssige videoudgivelser er lidt som en købmand med gode varer, der holder sporadisk åbent for i den situation vælger kunderne en butik, hvor man ikke går forgæves.

5. Betalt videoannoncering

Behovet for at bruge penge på betalt annoncering på sociale medier, forsætter i 2019. Rækkevidden og dermed antallet af mennesker der kommer til at se dine organiske opslag, det vil sige ikke-betalte, opslag, vil fortsætte med at falde. Facebook mf. vil altså fortsat prioritere at vise firmaers sponsorerede opslag frem for organiske i newsfeedene. Det gælder også, for de sider med mange følgere og fans. Det blev ikke mindst tydeligt efter ”Facebook-apokalypsen” i januar sidste år, hvor Mark Zuckerberg bekendtgjorte, at Facebook i fremtiden vil satse på ”meningsfuldt” indhold, der fremmer interaktionen blandt venner og familie. Selv om det er en lidt kryptisk udmelding, er der bred enighed i branchen om, at firmaer er nøde til at supplere deres organiske indhold med betalt annoncering.

6. DIY-videoproduktion

Mulighederne for at være sin egen videoproducent er fortsat i rivende udvikling, og stadig flere vil i 2019 stå for sin egen videoproduktion og publicering af video. Det skyldes ikke mindst, at selv enkle opsætninger som en iPhone på en tripod med en ekstern mikrofon giver fine billeder og god lyd. Stadig flere bruger enkle videoredigeringsprogrammer som iMovie, Camstasia eller nogle af de onlinebaserede redigeringsprogrammer, som nævnes senere i teksten,   Samtidig udvikler Facebook og YouTube fortsat deres platforme, så de bliver endnu mere brugervenlige med gode integrerede redigeringsprogrammer (YouTube), live-video, filtre, augmented reality og  meget andet, der kan piffe den hjemmelavede video op.

7. Video på Instagram frem for Facebook

Facebooks billede- og videoglade lillesøster Instagram har vokset sig stor ifølge Techcrunch med 800 millioner månedlige brugere. Der er derfor den platform, du ikke må glemme at publicere videoer på i 2019. Antallet af månedlige brugere er et godt stykke fra storebror Facebooks næsten to milliarder månedlige besøgende! Men hvor Facebook har skruet ned for mængden af opslag fra virksomheder, så er Instagram nærmest gået i den modsatte retning. Ifølge Forbes er det visuelle sociale medie langt foran, når det kommer til brugerinteraktion, og det giver ideelle forudsætninger for virksomheder med visuelle produkter, eksempelvis tøj og smykker, der kan vises som både video og billeder i Instagrams newsfeed og i Stories.

8. Glem alt om lange videoer på Facebook

Glem alt om lange Facebookvideoer i 2019, for meget få ser mere end 15 sekunders video på mediet. Som en konsekvens fa det, trak den kendte podcaster og grundlægger af Social Media World-konferencen, Michael Stelzner, for nylig hele sit , behind the scenes-videoshow, The Journey, bort fra Facebook over til YouTube. Hans sammenligner en Facebook-video med en storskærmsreklame i vejsiden en motorvejen, hvor en video ses kort i farten mellem to aktiviteter.

9. Brug mere kvadratisk- og fuldskærmsvideo

Der er tydelige indikationer på, at fuldskærm- og kvadratisk video, er formater, man i højere grad bør benytte i 2019. Begge formater fylder nemlig mere i newsfeedet og fanger dermed lettere opmærksomheden, når der hurtigt scrolles ned. Samtidig gider de fleste ikke at vende deres telefon for at få tværformatsvideoer (16:9) til at fylde hele skærmen. Fuldskærms- og kvadratisk video er mest interessant på Facebook og Instagram. Her ser vi nemlig primært video på mobilen og på farten. Selv om YouTube på desktop nu automatisk udfylder tomrummet ved siden af videoen optaget i højformat, så sidder vi oftest ned og ser YouTube-video i tværformat på større skærme og over længere tid. facebook video produktion annoncering

10. Vækstpotentiale for videocontentbureauer

I takt med det voksende behov for mange forskellige videotyper til hjemmesider, sociale medier, YouTube og annoncering, er behovet for videoproducenter med viden om publicering og videostrategi kun vokset i 2019. Videoproducenter, der mestrer de mange formater, og samtidig kan hjælpe til strategier, publicering og dataanalyse, bliver efterspurgte samarbejdspartnere 2019.

11. Historiefortælling

Vi mennesker elsker historier, og du vil opleve, at folk ser mere af dine videoer, bør du gøre som de professionelle og inddrage historiefortællingselementer i dine videoer i 2019.
Vi mennesker elsker historier
Filmskabere og videoproduktionsselskaber er skolet i at fortælle historier i film og reklamer til mange hundrede tusinde kroner. De professionelle arbejder ofte med historiefortælling ud fra modeller som berettermodellen, også kendt som hollywoodmodellen.  Her integreres de klassiske historiefortællings-elementer, anslag, præsentation, uddybning, point of no return, konfliktoptrapning, klimaks og udtoning, som i denne dygtigt udformede IKEA-reklame. I skarp kontrast til produktionskvaliteten fra de store produktionsselskaber, står de fleste videoer på sociale medier og YouTube. Her er videoerne ofte lavet af autodidakte mennesker, der har lært sig at lave video for at få deres budskab ud. Men at anvende de klassiske greb fra historiefortælling, er ikke begrænset til de professionelle, og  selv enkle og korte videoer helt ned til 20-30 sekunder. video story telling

12. Cloudbaseret videoredigering

Virksomhedernes behov for lave deres egen video fortsætter med at vokse i 2019. Softwarevirksomheder som  Animoto, Bitable, WeVideo, Renderforest eller Powtoon, tilbyder cloud-videoproduktion og -redigering der er meget brugervenlig og intuitive, og som stadig flere vil få øjnene op. Uden større forudsætninger som videoproducent kan du lave fine videoer af god kvalitet med egne videooptagelser eller i kombination med programmernes indbyggede grafik samt video- og billeddatabaser, såkaldt stockmateriale. Programmerne har også indbyggede videoskabeloner, lige til at udfylde, og det er vores forudsigelse at stadig flere vil benytte disse funktioner.

13. Videoreklame på YouTube

I 2019 vil priserne på Facebookannoncering sandsynligvis fortsætte med at stige, og det er på tide at sprede sit annonceringsbudget ud på andre kanaler. Mange annoncører har i årevis undgået YouTube til deres videoreklamer, måske fordi man tænker at YouTube kun er for store virksomheder og filmtrailers. Men som verdens næststørste søgemaskine, bør 2019 være året hvor du afprøver nogle af YouTubes forskellige annonceformater. Videoreklamerne publiceres via Google Ads, og kan som på Facebook  målrettes til et meget specifikt publikum. De såkaldte how-to-videoer, der er videoer der viser hvordan man løser praktiske problemstillinger, er et godt og overset format at anvende som YouTube-videoreklameformat.

14.  Micro influencers

Sidste år var et af marketingsverdenens buzzword influencer marketing, og i år bør fokus være på sponsoreret samarbejde med såkaldte micro influcencers/MIs, der er lokale influencers med egen fanskare på tusinder af loyale følgere. Micro influcencers er primært unge mennesker med loyale følgere på YouTube og Instagram og med et kanalindhold, der ofte kredser om mode og livsstil. De populære unge YoutTubere og Instagramere har følgerantal der ikke helt matcher de store udenlandske ditto-influencers med millioner af fans. De danske MIs ligger typisk på 40- nogle hundrede tusinde abonnenter eller følgere. Via bookingbureauer eller ved at kontakte en influencer direkte, kan man indgå i et formaliseret samarbejde, såkaldte brand deals, hvor influenceren inddrager dit produkt i sine videoer og dermed stiller sin troværdighed og følgere til rådighed mod betaling. Der findes en række udenlandske softwareløsninger til at finde relevante influencers, som Influence eller Social Blade, men også danske pendant er som Digital Danmark. Influencerbureauet har danske Hamsa Yassin med små 30.000 følgere på YouTube som del af sit portefølje.

15. Lydløs video på Facebook

Den lydløse trend fortsætter i år på Facebook og Instagram, og 80 – 90% af videoer på Facebooks bliver set uden lyd. Der er ingen tegn på, at vi slår lyden til i Facebook i 2019, og grafik og undertekster er afgørende for at seerne bliver hængende og forstår budskabet. Videoer på YouTube ses derimod næsten altid med lyden på, og hér gælder den omvendte tommelfingerregel, nemlig at god lyd næsten er vigtigere end skarpe billeder.

Videoboblerne

Vi har igennem de senere år set nogle meget hypede videotrends, der vidt og bredt er blevet udråbt som de næste megatrends, men som endnu ikke er blevet det, men kan have potentiale til at slå igennem i år eller i de kommende. Så hold derfor et vågent øje med:

16.  Live video

Ifølge Facebook, så ser vi live-video tre gange så lang tid som almindelige videoer, og da det stadig er få virksomheder, der live-streamer, er konkurrencen på området lav og 2019 bør derfor blive året, hvor flere anvender live-video. Den upolerede og personlige form, som live TV og live video repræsenterer, tiltaler stadig flere, bl.a. på grund af den aktualitet og autenticitet, formatet leverer. Især er er autenticitet vigtigt i en tid, hvor stadigt flere er mistroiske over for kommercielle budskaber. Alle de store streamingkanaler og sociale netværk som YouTube, Facebook, Vimeo og Instagram tilbyder muligheden for at sende live video. Nogle YouTuber-kanaler som fx Nimmin Live har taget teten og satser kun på live video. Her er dete to brødre der transmitterer respektindgydende fem timer lange live-sendinger med tips og tricks til billedredigering , og hele 300.000 har valgt atabonnere på kanalen.. Gamingtrenden påvirker også også livestreaming.. Eksempelvis oplever streamingkanalen Twitch for tiden kraftig vækst blandt den yngre generation af gaming-interesserede, der følger andre livestreame, mens de spiller Counterstrike, Fortnite eller andre spil.

17. 360° video

Formatet har været understøttet af Facebook og YouTube i nogle år, men er endnu ikke slået igennem til hverdagsbrugeren. 360-graders video kan sammenlignes med QR-koder med oplagte fordele for brugeren, sågar integreret i de fleste smartphones, men som først nu begynder spire i sin anvendelse. 360-graders video er oplagt til interaktivt at invitere brugeren inden for i cafeen, tøjbutikken, restauranten eller i ejendomsmæglerens salgsannonce, hvor omgivelserne er en del af produktet med mulighed for at interagere med billedet. Kameraerne er heller ingen hindring for at lave 360-graders video, og udmærkede kameraer kan fås ned til nogle tusinder kroner for en fornuftig kvalitet, så her findes endnu en niche med lav konkurrence.

18. IGTV

Instagram TV blev lanceret med pomp og pragt sidste år, og en række kendte videoprofiler fra bl.a. YouTube var blevet hentet ind for at sikre kvalitetsindhold til brugerne. IGTV er dog endnu ikke blevet en succes målt på mængden af indhold og brugere. Men med tanke på Instagrams popularitet og evne til succesfuldt at integrere nye elementer som Stories, augmented reality, live-video etc., så kan IGTV blive en succesfuld platform for videoproducenter og annoncører, når kanalen på et tidspunkt vokser i popularitet.

19. Snapchatvideo

Luften er gået noget af Snapchat vækst ikke mindst i takt med at Instagram har kopieret stort set alle Snapchats originale funktioner og bl.a. er aktieværdien mere end halveret. Mange marketingsfolk har med blandet held forsøgt at knække koden til effektiv markedsføring på det sociale medie, der immervæk har 186 millioner daglige brugere og i 2016 har 10 milliarder daglige mobilvisninger. Snapchat bør man holde øje med i 2019, men de fleste oplever det som et svært medie at bedrive marketing og kommunikation på, så det skal nok ikke være en højeste prioritet.

20. VR

Afslutningsvis skal vi runde virtual reality eller VR, der er formel 1 inden for tredimensionelle billeder, men som endnu er et nicheformat er  forbeholdt gaming-nørder med budget til meget dyre VR-headsets og kraftige gamingcomputere. Men vi skal også huske på, at Facebook i marts 2017 købte VR-headsetproducenten, Occulus for to milliarder dollars, og er skal nogen, der kan udbrede den avancerede teknologi, så er det en teknologisværvægter som Facebook. Som almindelig videoproducent har dog man intet at bidrage med til VR, der kræver specielle kameraer og enorme computere til de gigantiske videofiler. En bekendt der er indehaver af hele det dyre VR-udstyr beskrev den tredimensionelle oplevelse meget præcist og malerisk: ”It´s dope man”. Og denne artikels forfatter kan også opfordre til at man afprøver VR-oplevelsen eventuelt på en af de VR-caféer, der findes rundt om i København. For VR er som en håndfast oplevelse af hvordan vi kan artificielt meget overbevisende kan opleve verden.    

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top