Derfor er opskriftsvideoer en god forretning

Fødevarevirksomheder kan sælge mere ved at vise deres produkter i opskriftsvideoer

Tusinder af opskriftsvideoer eller foodtutorials ses dagligt på nettet via de store kendte netværk og søgemaskiner som Facebook, YouTube, Twitter,Snabchat, Instagram og Vine. Vi elsker nemlig at se videoer om mad og med markedsføringsbrillerne på skulle man tro, at mange fødevarevirksomheder ville bruge denne oplagte content marketing-mulighed og aktivt producere og publicere madvideoer, hvor egne produkter var vigtige ingredienser. Men, der er påfaldende få aktive fødevarevirksomheder på de sociale netværk og søgemaskiner, og madscenen virker stort set overladt til private aktører og mediekanaler, der høster millioner af timers opmærksomhed igennem en konstant publicering af sjove, flotte og inspirerende foodtutorials.Madaktører bør tænke i mere end flotte billeder på Instagram.

Tasty.com: 1.88 milliarder videovisninger

Mediegiganten Buzzfeed driver det populære madunivers Tasty og publicerer hver uge madvideoer i store mængder på Twitter, Instagram, Snabchat og Facebook. Tasty topper Facebooks hitliste for videoviews med 1.88 milliarder views og mønstrer respektindgydende 63 millioner likes på Facebook (..!). Selv om Tasty er en socialfood-mastodont og del af en allerede populær online nyhedstjeneste med rigtig mange daglige besøgende, er mange andre madvideoproducenter som The Buddhist Chef med 180.000 likes og danske www.aarstiderne med 50.000 likes også meget populære.

Markedsføring af mad på sociale medier er mere end Instagram

Instagram har længe været mange restauranters favorit når der skal markedsføres på sociale medier. Hér publicerer de flotte æstetiske madbilleder, men forbavsende få videoer, og også hér dominerer ikke-kommercielle aktører scenen for madvideoer som eksempelvis Foodporn, der specialiserer sig i madvideoer i technicolor farver og følges af 61.800

På YouTube har især én kommerciel aktør dog forstået værdien af af madvideo, og kongen af reality mad-tv og skideballer, Gordon Ramsey, har med en blanding af foodtutorials og anden madrelateret underholdning opbygget en kanal, der følges af to millioner, hvilket med garanti er med til at holde hans brand og restauranter godt kørende. Men der er ikke langt ned til de næste på listen, og private kanaler som Foodwishes eller SORTEDfood følges af 500.000 – 1,5 mio.og abonnenter.

Se links til de nævnte producenter af madvideoer her

Delbare madvideoer styrker den sociale status

Maslow

 

Maslows Behovspyramide

og markør for social status og kulturelle tilhørsforhold. 

For mange, specielt dem med højere indkomst og længere uddannelse, er et godt liv og en identitet som oplyst og kvalitetsbevidst familie bl.a. symboliseret ved at lave hjemmelavet mad af friske råvarer. Men faktorer som mangel på tid og måske i kombination med begrænsede køkkenkompetencer gør ifølge Madindeks2015, at hel- og halv-fabrikata indgår i 32 % af alle måltider, hvilket sikkert ikke harmonerer med drømmen om det gode liv, hvor man gerne vil se sig selv som en light-udgave Claus Meyer, der sprøjter den ene lækre nordiske ret efter den anden ud på det nordiske træbordmed fåreskind over stoleryggene.

Mad er identitet, kultur og dannelse

Det er hér madvideoerne/opskriftsvideoer/foodtutorialsene kommer ind i billedet, for internettet leverer uendelige mængder ammunition til vores drømme om det gode live, og når tid og køkkenkompetencer ikke altid giver mulighed for at lave den ultimative japanske yakitori-kylling, så kan man altid nyde den mundvandsfremkaldende 2-minutters video fra The Buddhist Chef, optaget i hyper-lapse og perfekt lys. Og for at stive sit image som mad- og sundhedsbevidst menneske af, er det let at dele videoen tilføjet en frisk kommentar og et par emojis og dermed omkostningsfrit signalere madekspertise og -interesse over for sine Facebook-venner.

Det er nogle af forklaringerne på madvideoernes enorme popularitet, men faktuelt understøttes de af Madindeks, som i deres 2015-undersøgelse påpeger, at 58 % af respondenterne ”i nogen grad” til ”i høj grad” søgte inspiration til madlavning på internettet, og at det især er yngre brugere og kvinder, der står for søgningerne.

Videoer med mad er oplagt content marketing

Det tyder altså på, at mange rent faktisk forsøger at lave nogle af de retter, de ser på nettet, men uanset incitament for at se madvideoer fra Tasty, Buddhist Chef eller SORTEDFood, så er konceptet vanvittigt populært, og fra et social media markedsføringsperspektiv er det en oplagt mulighed for content marketing, hvis man handler med fødevarer.

Hvis man som vil inspireres af hvordan markedsføring af mad kan gøres med video, så har Aarstiderne, der sælger økologisk frugt og grønt leveret til døren, som digitale first movers gennem flere år lavet opskriftsvideoer, der er enkle, forståelige og inspirerende. Uden at have kendskab til deres Google Analytics konto, så er det mit bud, at disse videoer driver meget trafik over til deres webshop.

Hvordan kommer du i gang med markedsføring af mad med video?

Tænk langsigtet

Som med al content marketing, er det er vigtigt at tænke langsigtet, for du kan ikke nøjes med et par enkelte videoer. Du skal opbygge en relation med dine seere og målgruppe, der munder ud i, at de på et tidspunkt i købsrejsen går ind og køber noget i din fysiske eller online-butik.

En kok skal lave maden

For at skabe det nødvendige flow i videoen og for at få opskrifterne til at se lette ud, skal det være en kok eller andet rutineret madentusiast, der laver maden

Udstyr til produktion af video med fødevarer

Valg af kamera handler om budget og behov, men kameraer i iPhones eller DSLR-kameraer til 4-5000 kr. fungerer aldeles glimrende, men man skal dog være opmærksom på, at en flot fødevarevideo er et resultat af mange faktorer, som lys, komposition, klipning, tekster og så selvfølgelig et manuskript, hvilket ofte er selve opskriften.

Madvideoernes indhold

Man behøver ikke udelukkende producere videoer med opskrifter, som alle kan lave. Med tanke på, at mange ser videoerne som underholdning, kan der sagtens være svære opskrifter fra Michelin-restauranten, som kun professionelle kan lave. Men så er det selvfølgelig mere tale om underholdning, da mange vil være hægtet af på grund af sværhedsgraden, Tænk derfor i en blanding af underholdning som kan være visning af svære teknikker, behind the scenes, interviews med asparges-leverandøren eller sådan anvender man en sous-vide og de mere enkle og praktiske opskrifter, som mange kan lave med. Det kan fx være en opskrift på ramsløgspesto, kyllingespyd med chilisauce eller en enkelt pie. Bemærk at how-to, eller sådan-gør du XX, -videoer er en af de mest anvendte søgetermer på YouTube.

Publicering

HvorYouTube egner sig fint til længere how-to videoer egner Facebook, Instagram og Twitter sig bedre til kortere og kortere teasers. Der skal derfor klippes forskellige versioner af den samme videoe. Det er vigtigt at forstå den enkelte sociale medies ”psykologi”, og anpasse sine videoer til hvert medie. Snapchat er de yngres populære sociale medie og er hurtigere og vildere i sit udtryk end Instagram, der står for æstetik og god smag. Vær realistisk og forsøg at dække et par kanaler grundigt, og kontinuerligt frem for at sprede sig for meget.

Annoncering

Social media egner sig godt til annoncering, og Facebook videoannoncer med udklip af dine videoer, er en oplagt mulighed for at trække seere til dine videoer eller landing pages. Medmindre du er Buzzfeed eller Danmarks Radio, så skal der betales ved kasse et i form af annoncekroner, for at de kommercielle sociale medier vil vise dit indhold til dine følgere.

Målsætning for dine videoer

Når man er kommet i gang med videoerne, er det vigtigt at tænke på næste skridt for dine seere, for selv om content marketing er gratis videndeling, så skal folk købe noget på et tidspunkt. Sørg derfor for, at videoerne altid optræder i nærheden af links til landing pages med konkrete tilbud

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *